Schin Op Geul (2014)

Vrijdag, 28 maart 2014
Dank zij de hotelbon die we van onze Joep hebben gekregen mogen we een weekendje weg en de keus is gevallen op een oude bekende: Hotel Bemelmans in Schin op Geul. Op vrijdag 28 maart vertrekken we na de laatste halve werkdag van mijn project bij de UvT naar Zuid-Limburg, je zal er maar wonen. Het weer is uitstekend voor de tijd van het jaar en de vooruitzichten idem dito. We hebben niet al te veel gepland, we gaan er lekker rustig van genieten. Om een uur of vier komen we aan in Schin op Geul en krijgen kamer 4 toegewezen, op de hoek van de tweede verdieping. Een mooie ruime kamer met een klein balkonnetje, maar al gauw blijkt dat hier burengeluid ruim aanwezig is en onze buurman heeft een harde hoest, die hij vaak gebruikt. We relaxen wat op onze kamer in afwachting van het avondeten. Vanavond hebben we een lentesoepje, schnitzel met gebakken aardappeltjes en bloemkool en een heerlijke ananas bavarois als toetje. Hannie laat de bloemkool vervangen door een frisse salade en net als voorheen smaakt het eten hier uitstekend. Na het eten gaan we weer terug naar de kamer en tegen half elf willen we beneden in de lounge gaan Yahtzeeën en iets drinken, maar het is al helemaal donker. De eigenaar steekt zijn hoofd nog om de hoek en zegt dat hij best het licht aan wil doen, maar we nemen een drankje mee naar de kamer en gaan daar nog wat lezen en vervolgens slapen. Dat laatste valt zoals gewoonlijk niet mee, maar ja.

Zaterdag, 29 maart 2014
Vandaag gaan we naar Maastricht. We hebben gereserveerd op de Historische vaarroute door binnenhaven ’t Bassin. Wij parkeren onze auto in de ondergrondse parkeergarage in de binnenstad en in afwachting van de start van de rondvaart wandelen we door het centrum en op een terrasje langs het Vrijthof nemen we een cappuccino. Dan de rondvaart. Wij vertrekken vanaf onze aanlegsteiger richting de sluis van Bosscherveld waar de boot ca. 3 meter omlaag wordt geschut naar de Zuid-Willemsvaart. Vervolgens passeren wij het onlangs prachtig gerestaureerde sluisje 19 en varen door een tunnel, die onderdeel uitmaakte van de voormalige vestingwerken van Maastricht. Daarna varen wij de binnenhaven ’t Bassin binnen met een prachtig zicht op de oude kadekelders waar vroeger de schepen hun vracht losten. Nu zijn er winkeltjes en restaurants in gevestigd. Via sluis 20 komen wij weer op de Maas terecht en varen terug naar onze aanlegsteigers. De kapitein praat met welluidende stem de bezienswaardigheden op een komische manier aan elkaar. Dan van Maastricht weer terug naar Schin op Geul om op tijd te zijn voor het avondeten. Een kipspiesje met mosterdsaus, een verrassend lekker gerechtje, ging vooraf aan een varkensmedaillon met salade en aardappelkroketjes en als nagerecht een stukje taart. Heerlijk! Wijs geworden door gisterenavond gaan we vroeger naar beneden om een potje te yahtzeeën. Vanuit de televisiekamer horen we regelmatig hard lachen om de sketches van Bananasplit met Fransje Bauer.

Zondag 30 maart 2014

We gaan een wandeling doen van ongeveer 11 kilometer via Schoonbron naar Etenaken, Fromberg, Wijlre, Stokhem en langs de Geul terug naar Schin op Geul. Er wordt veel gefietst hier in de heuvels van Zuid-Limburg, ja zal er maar wonen, en als we omlaag lopen van Fromberg naar Wijlre zie ik een bekend gezicht op de fiets de heuvel beklimmen. Hij kijkt om en inderdaad, het is Pieter Peters van Sarto. We maken even een praatje, wel apart om zo ver van huis een bekende tegen te komen. Na Wijlre waar we even koffie hebben gedronken moeten we even pittig klimmen naar de top van een heuvel vanwaar we getracteerd worden op een prachtig uitzicht. Het laatste stuk langs de Geul is mooi, maar het begint zwaar te worden en tegen de tijd dat we bij ons hotel terug zijn, zijn we krèk kapot. We eten nog een hapje op het terras, onderwijl de stand van de voetbalwedstrijden in de gaten houdend, want vandaag speelt Ajax tegen FC Twente en bij winst is het kampioenschap zo goed als binnen. Na het eten gaan we nog even naar het Amerikaanse oorlogskerkhof bij Margraten. Heel indrukwekkend en het zet je wel aan het denken. Weer terug op de hotelkamer valt Hannie als een blok in slaap en moet gewekt worden voor het avondeten om halfzeven. Op het menu staat een spies van ossehaaspuntjes met frietjes en als nagerecht een verrassende combinatie van bananenschijfjes op suikerbrood met een bolletje chocolade-ijs. En Ajax heeft met 3-0 gewonnen, dus dat was goed.

Maandag, 31 maart 2014

Als afsluiting van ons uitstapje doen we eerst nog een mooie wandeling van ongeveer 8 kilometer, getiteld “Langs Heilige Huizen” ook weer heel mooi. Na het kasteel moeten we weer stevig klimmen en na de spoorlijn kunnen we kiezen uit twee paadjes omhoog. Wij kiezen uiteraard verkeerd, zodat we weer terug omlaag moeten en over het andere pad omhoog. Om een uur of twee zijn we terug bij het hotel in Schin op Geul, eten daar nog wat op het terras en vangen dan de terugreis aan naar Tilburg. Een mooi weekend met prachtig weer in Zuid-Limburg zit erop, je zal er maar wonen!