Vier pups, nee vijf

170420 - Wicky de DikkieAls we mengvoer uit de blikken door de brokken mengen eet ze alles op als een wolf, maar als we alleen brokken geven dan gaat mevrouw zitten wachten tot het vlees wordt toegevoegd. Ze wordt ondertussen flink dik en heeft weinig interesse om uitgelaten te worden. Op “gaat ze mee!” volgt een meewarige blik alsof ze wil zeggen “ga lekker zelf”. Ze slaapt grote delen van de dag en zoekt plekken in huis waar ze lekker kan liggen. Na een paar weken valt het Hannie op dat er zwarte afscheiding is en we vragen op de bridgeavond aan Jan of dat kwaad kan. Jan wil dat graag zelf beoordelen en dus gaan we op 1 april weer naar Biezenmortel om op de praktijk echo’s te laten maken zodat we kunnen zien of alles nog goed is met de pups. Dat blijkt gelukkig het geval en we zien zeker vier hartjes kloppen. Omdat wij de komende weken een aantal keren hele dagen weg zullen moeten besluiten we Wicky verder bij Jan en Rian te laten, zodat Jan haar goed in de gaten kan houden en ze kan wennen aan de werpkist. Rian heeft inmiddels een camera boven die kist opgehangen, zodat wij straks ook mee kunnen kijken. Ze groeit gestaag verder en op zeker moment stuurt Rian een foto met het onderschrift “Wicky de dikkie”.

170425 - Rontgenfoto WickyOm zeker weten hoeveel pups ze heeft laat Jan op 25 april een röntgenfoto maken en dan blijken er geen 4 maar 5 ruggengraatjes te voorschijn te komen. Op 26 april laat ik haar voor het eerst sinds een paar weken weer eens zelf uit en 28 april om kwart voor 11 ‘s-morgens krijg ik van Rian een whatsapp dat Wicky begonnen is met jongen. Jan is de hele dag werken, dus Rian moet het proces bewaken en ik kan haar op afstand een beetje ondersteunen.

170428 - 1ste pup (teefje)Om 12:02 wordt het eerste pupje geboren en het is een teefje. Wicky begint haar jong direct schoon te likken. Om 12:31 verschijnt pup nummer 2 en dat blijkt alweer een teefje. Om 13:01 komt er weer eentje uitgefloept en dit keer is het een reutje. Om 13:21 komt nummer 4 ter wereld en het is weer een teefje. Via de familieapp houd ik Hannie en de anderen op de hoogte en om 13:27 vraagt Hannie waar nummer 5 blijft, maar Rian zegt heel professioneel: “Laat op zich wachten”. Om 15:22 komt de laatste pup en ook dat is een teefje. Jan kan zijn geluk niet op, want hij wil graag een teefje zelf houden en heeft nu zelfs de keuze uit vier. De laatste pup lag in een stuit, maar Rian draaide haar hand er niet voor om en de hele bevalling is voorspoedig verlopen.

170430 - Wicky 06Hannie gooit er dan snel de pannen op en we rijden naar Biezenmortel om Wicky en haar puppy’s te kunnen bewonderen. Als we de werpkist naderen laat ze een licht gegrom horen alsof ze wil zeggen: “Don’t mess with my pups”. Rian is blij dat we er zijn, want dan kunnen we de moederhond even uitlaten, die de hele dag nog niet geplast of gepoept heeft en zij de kist kan verschonen. Het verlaten van haar nest kost haar duidelijk moeite, maar eenmaal buiten doet ze een plas die er niet om liegt en even later ook dat andere, wat er niet al te fris uitziet en dan wil ze direct weer terug naar haar jongen. Prachtig te zien hoe ze, zelf nog geen 2 jaar oud, precies weet wat ze moet doen in deze nieuwe situatie. Daar kunnen wij nog wat van leren. Ze gaat weer tegen de pups aan liggen en die kruipen onmiddellijk richting haar tepels. We maken wat foto’s en laten haar dan verder met rust. Ze doet het geweldig als jonge moeder!

De pups krijgen een naam met een A en er is niet gekozen voor Amalia, Alexia of Ariane, maar voor:

  • Amigo (reu)
  • Amazing star
  • Amber
  • Alert
  • Aida

Dit bericht is geplaatst in Wicky. Bookmark de permalink.