Lissabon (2015)

Naar de eerste dag

21 – 25 mei 2015

Op 29 april 2015 waren Hannie en ik 40 jaar getrouwd en we hadden het idee om daarvoor nou eens niet een feest te organiseren, maar een trip met zijn allen naar een bestemming die iedereen aanspreekt en die zoveel indruk achterlaat dat we het er over 10 jaar nog over hebben. In januari hebben we de koppen bij elkaar gestoken en de gezamenlijke keuze viel op Lissabon, de hoofdstad van Portugal, waar geen van ons nog geweest was en waarvan we dachten dat die wel in aanmerking kwam om de gestelde doelen te verwezenlijken. Het zoeken naar een geschikte datum was de eerste horde, maar het Pinksterweekend bleek voor iedereen mogelijk en we zouden van 21 mei tot en met 25 mei gaan. Het zoeken naar een vliegreis was lastig, vooral omdat Rob en Krista niet zomaar alle vertrek- en aankomsttijden kunnen kiezen vanwege Niels en Bram. Na veel vijven en zessen kwamen we tot de keuze dat Rob en Krista met de kinderen op 24 mei zouden terugvliegen en de rest op 25 mei. Dat gaf ook een vliegreis bij Transavia die aanzienlijk goedkoper was dan de opties waarbij we allemaal samen zouden gaan met een andere maatschappij. De volgende uitdaging was het onderkomen. De voorkeur was om een groot huis of appartement te hebben waar we met zijn allen onder één dak zouden verblijven. Meerdere zoektochten op het WWW leidden ons naar een adres aangeboden via HomeAway door Ana Nunes. Zij reageerde prompt op onze mails en de gevraagde periode was nog vrij, zodat we het contract hebben getekend en een aanbetaling hebben gedaan.

Na maanden wachten brak dan eindelijk 21 mei aan en konden we op weg. Het appartement overtrof onze verwachtingen en we hadden in Ana Nunes een vriendelijke en hulpvaardige huisbazin gevonden. Krista heeft voorafgaand aan de reis een volledig gedetailleerd programma gemaakt en dit hebben we zo goed mogelijk gevolgd. (Nota Bene: In dit programma zijn vragen verwerkt om het voor de kinderen spannender te maken. Mensen die het programma van Krista in Lissabon gaan volgen kunnen de antwoorden opvragen via lissabonvragen@willvanderheijden.nl) Van onze trip heb ik een verslag gemaakt en via de links hieronder kun je naar de verschillende dagen springen. De opbouw is dat steeds eerst het programma van Krista komt en daarna het verslag van dezelfde datum.

Na afloop van de vakantie heeft onze Joep dit prachtige filmpje gemaakt en op Youtube gezet.

21 mei 2015Programma 21 mei 2015
Hei Lisboa
22 mei 2015Programma 22 mei 2015
Belém
23 mei 2015Programma 23 mei 2015
Oceanário
24 mei 2015Programma 24 mei 2015
Parque Eduardo VII
25 mei 2015Programma 25 mei 2015
Até a vista Lisboa

Historie Lissabon

De eerste aanwijzingen van een nederzetting op de plek van het huidige Lissabon dateren van ruim 3000 jaar terug. En al 250 jaar voor het begin van onze jaartelling stichtten de Romeinen hier de stad Olissippo, wat al veel op de naam Lissabon lijkt. De stad groeide uit tot een welvarende zeehaven en Olissippo werd dan ook hoofdstad van het westelijk Romeinse rijk in het jaar ’60 voor Christus.

Na de val van het Romeinse rijk gebeurde er weinig in Lissabon totdat de Moren de stad veroverden in 711 en Lissabona, zoals zij de stad toen al noemden, in een economische bloeiperiode kwam. Er werd veel handel gedreven en het grote Castelo de São Jorge werd gebouwd, evenals de omliggende wijk Alfama. Als je hier nu rondloopt kun je nog steeds de invloeden van de Moren zien en is het alsof je even terug bent in de tijd. De Moren waren overigens erg tolerant tegenover Joden en Christenen en 400 jaar lang was het vredig in Moors Lissabon. In het jaar 1147 werd Lissabon echter belegerd door de Katholieke koning Alfonso Henrique en zijn kruisvaarders. De Moren werden na 4 maanden verslagen en zo werd Lissabon katholiek. Direct na de overwinning werd begonnen aan de bouw van de Sé de Lisboa Kathedraal op de resten van een moskee.

In de volgende periode werd Lissabon plotseling één van de belangrijkste centra ter wereld. Hiervandaan vertrokken vele ontdekkingsreizigers op weg naar onbekende continenten. Dat begon met prins Henrique die Madeira, de Azoren en de westelijke Afrikaanse kust ontdekte in de jaren 1419-1430. Aan het eind van de 15e eeuw ontdekte Vasco da Gama een zeeroute naar India en zette Cabral als eerste Europeaan voet aan land in Brazilië. Met deze ontdekkingen nam de Portugese economie een enorme vlucht en dit zie je tegenwoordig nog steeds terug in de extravagante Manuel-stijl van bijvoorbeeld het Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. Portugal kreeg koloniën in Afrika, Azië en Zuid-Amerika en heel even was dit kleine landje misschien wel het machtigste land op aarde. Hieraan kwam een einde met de Spaanse bezetting van 1580 tot 1668, waarna Portugal verzwakte en langzaam zijn koloniën kwijt raakte.

Naast economisch verval kreeg de stad Lissabon nog een hele zware dreun in het jaar 1755. Op de ochtend van 1 november 1755 werd de stad ’s ochtends om 09.40 uur getroffen door de zwaarste aardbeving uit de Europese geschiedenis. In enkele tientallen seconden werd de stad volledig verwoest en kwamen ongeveer 90.000 inwoners om, bijna een derde van de bevolking. Men greep deze gebeurtenis aan om de stad te herbouwen naar moderne maatstaven. Stadsarchitect Marques de Pombal ontwierp brede straten en stevige panden die beter bestand waren tegen aardbevingen. De wijk Baixa is hier een prachtig voorbeeld van.

Tot na de bezetting van Napoleon begin 19e eeuw lag Lissabon eigenlijk een beetje op z’n gat. Na 1850 ging het weer beter met de stad en werden onder koningin Maria ll de brede avenida’s in de wijken Rato en Saldanha aangelegd. De monarchie werd begin 20e eeuw omver geworpen door generaal Carmona en de latere dictator Salazar. Onder Salazar was Lissabon een weinig levendige stad met een strenge en corrupte politiemacht. Na de dood van Salazar in 1970 werd het dictatoriale regime uiteindelijk op 25 april 1974 omver geworpen tijdens de vreedzame Anjerrevolutie. Nog steeds wordt dit heugelijke feit gevierd tijdens de nationale feestdag op 25 april en ook is de Ponte 25 de Abril naar deze gedenkwaardige dag vernoemd.

Vasco da Gama

Vasco da GamaVasco da Gama (1469 – 24 december 1524) was een Portugese ontdekkingsreiziger en de leider van de eerste expeditie van Portugal naar India. Koning João II belastte hem in 1492 met de taak represailles tegen de Franse koopvaardijschepen in de haven van Setúbal en havens in de Algarve uit te voeren. De reden voor deze represailles waren aanvallen van Franse piraten op Portugese schepen aan de West-Afrikaanse kust.

Het was een lang gekoesterde wens van de Portugezen om een zeeroute om Afrika naar India te vinden en zo te kunnen profiteren van de lucratieve specerijenhandel. In 1524 werd da Gama weer naar India gezonden, waar inmiddels een Portugese kolonie was gevestigd. Hij had als opdracht de corruptie te bestrijden, maar stierf enkele maanden na aankomst in Cochin aan een ziekte. Aanvankelijk lag hij er ook begraven, tot in 1539 zijn stoffelijk overschot naar Portugal werd teruggebracht en werd bijgezet in een tombe in de Mosteiro dos Jerónimos. Het valt niet mee om bewondering te voelen voor de persoon Vasco da Gama, vanwege zijn wreedheid.