Programma 22 mei 2015

10.00 uurTorre de Belém
11.30 uurPadrão dos descobrimentos
12.30 uurMosteiro dos Jerónimos (klooster)
15.00 uurPastéis eten bij Antigua Confeitaria de Belém
16.00 uurNaar het appartement
17.00 uurEten in (de buurt van) het appartement
21.00 uurFado luisteren in de wijk Alfalma of Baixa

Vanaf het appartement met tram 15 of buslijn 738, 729 naar de Toren van Belém

Torre de Belém

Belém

Torre de Belém

Dit is één van de weinig overgebleven bouwwerken die herinneren aan de glorietijden van Portugal, een fort aan de Taag met vanaf het terras een  uitzicht op de Taag, de ponte 25 abril brug en het christusbeeld. De Toren van Belém stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de Taag. Door de Grote Aardbeving van 1755 wijzigde de loop van de rivier zich en, met het geleidelijk opschuiven van de oever, ligt de toren nu vrijwel aangemeerd aan de kade.

Belém midden in de Taag

Belém midden in de Taag

De toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 en het werd het uitgangspunt voor veel handels- en ontdekkingsreizen van de Portugezen. Het is zeer bekend en fungeert vaak als een symbool van het land. Daarnaast is het door de UNESCO opgenomen als Wereld Erfgoed Monument. Je komt op de Torre de Belém door een kleine brug over het water. Entree: € 4,00. Openingstijden: 10.00 – 18.30 uur

De toren bestaat uit twee gedeelten : het bastion, in de vorm van een onregelmatige zeshoek, en de toren met vijf verdiepingen. Onder in het bastion is de gewelfde kazemat met schietgaten voor de kanonnen en het kruitmagazijn. Het gedeelte van de toren dat uitkijkt op de rivier, is het meest uitvoerig versierd. In het gebouw zijn duidelijke kenmerken te vinden van de Islamitische / Moorse en Indische architectuur. Op de hoeken van het platform staan cilindervormige wachttorentjes met koepels. Onderaan zijn er waterspuwers aangebracht in de vorm van dierenkoppen. Op de kantelen zijn wapenschilden aangebracht. Via een wenteltrap kom je op de 1e verdieping : de Gouverneurskamer. Op de volgende verdieping was de Koningskamer. Hier valt de open haard op, versierd met halve sferen. Vanuit de Audiëntiekamer op de 3e verdieping zie je uit op de omgeving via grote tweelichtvensters, versierd met het koninklijk wapenschild. Het kruisribgewelf is versierd met het armillarium en het Kruis van de Orde van Christus. Op de 4e verdieping was de kapel. De 5e verdieping , die je bereikt na in 113 traptreden, is een uitkijkplatform met op elk van de 4 hoeken een wachttorentje.

Vraag 1 (toren van Belem):
Welke dierenkoppen kan je zien?

Vraag 2 (toren van Belem)
Op het platform staat een beeld in een nis. Wat of wie moet dit voorstellen?

Vanaf de Toren van Belem lopen we naar het ontdekkingsmonument Padrão dos descobrimentos (12 minuten)

route 02

Padrão dos descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos

Het Padrão dos Descobrimentos is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op de voorplecht staan 33 helden uit de Portugese geschiedenis. In het monument is een ruimte waar een film vertoond wordt over de geschiedenis van Lissabon en via een lift is het dak te bereiken. Op het plein is een straatmozaïek aangelegd. Hierin is een windroos in het plaveisel verwerkt met daarin een wereldkaart waarop de ontdekkingsreizen zijn uitgetekend.

Straatmozaiek

Straatmozaiek

Vraag 3 (monument)
Aan wie is het monument opgedragen? Hij is de figuur aan de top van het monument, uitkijkend over de rivier.

Vanaf het Padrão dos descobrimentos lopen we naar het Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster).
Loop richting Praça Império, neem de trap en blijf in deze straat lopen

route 03

Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster)

Het werd in 1987 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster is gebouwd op de plaats van een kleine kapel, die in 1460 door Hendrik de Zeevaarder werd gebouwd om geestelijke bijstand te bieden aan degenen die vanuit Bélem op ontdekkingsreis gingen. Vasco da Gama en zijn manschappen brachten hier bijvoorbeeld in 1497 de nacht biddend door voordat zij naar India vertrokken. Entree: € 6,oo.

Het Nationaal Archeologisch museum en het Scheepvaarts-museum zijn ook in het klooster gevestigd.
Koning Manuel 1e gaf in 1501 opdracht om een groot klooster met kerk  te bouwen op de oevers van de rivier de Taag, als dank voor de geslaagde Indiareis van Vasco da Gama. De ontdekking van de zeeweg zorgde er namelijk voor dat koning Manuel  de rijkste monarch van Europa werd. Het zou 50 jaar duren voor klooster en kerk klaar waren. Er hebben verscheidene architecten aan het project gewerkt. Het klooster is gebouwd van kalksteen en heeft een voorgevel van maar liefst 300 m. Het was dus onmogelijk om sneller te bouwen. In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving. Het klooster raakte echter niet zwaar beschadigd. Op 13 december 2007 werd in het volledig gerestaureerde klooster het Verdrag van Lissabon getekend (grotere rol voor het Europees parlement).

Het gebouw heeft een uitbundig versierd zuidportaal en een indrukwekkende dubbele kloostergang -boven elkaar- met brede overkapping. Opvallend is de hoofdingang. Deze ingang is 32m hoog en 12m breed. Rondom een standbeeld van Henry the Navigator, is er een overvloed aan decoratie te zien, in de vorm van pinnakels. Je vindt er prachtige Oosterse en Moorse decoraties welke allemaal zijn geënt op de scheepvaart.

In de kerk Santa Maria liggen graven van de leden van de koninklijke familie en staan ook de sarcofagen van Vasco da Gama en de dichter Luís de Camões.

Vraag 4 (Mosteiro dos Jerónimos)
Wat staat er afgebeeld op de sarcofaag van Vasco da Gama?

Nationaal Archeologisch Museum

Nationaal archiologisch museum

Nationaal archiologisch museum

Het Nationaal Archeologisch museum van Portugal is gevestigd in de linkervleugel van het Hiëronymietenklooster. In het museum zijn naast vondsten die in Lissabon en andere delen van Portugal gedaan zijn archeologische vondsten van over de gehele wereld te vinden. Het indrukwekkendste deel van de collectie bestaat uit vondsten het oude Egypte. Deze zijn tijdens één van de vele ontdekkingsreizen van Portugal naar het land toegehaald. Verder zijn er sieraden en ijzeren kunstvoorwerpen uit de Brons en ijzertijdperk te vinden. Daarnaast staat het museum bekend om zijn Romeinse mozaïeken uit het zuidelijk en het centrale deel van Portugal.

Musea da Marinha (Scheepvaart/maritiem Museum)

In de westvleugel van het Jeronimos klooster bevindt zich het Musea da Marinha, dat tot één van de belangrijkste maritieme musea van Europa behoort. Het museum bezit maar liefst 17.000 items, waaronder belangrijke stukken uit de ‘Eeuw der Ontdekkingen’ en de periode van Vasco da Gama.

Musea da Marinha

Musea da Marinha

Vanaf het Mosteiro dos Jerónimos lopen we naar de rua de Belém om een gebakje te eten.
– Ga in oostelijke riching op Praça Império
– Weg vervolgen naar R. Belém

route 04

 

Pastéis de Belém

pasteis de BelémEen zoet gebakje. Het beste kun je dit doen bij de het Antigua Confeitaria de Belém. De smaak hiervan laat zich het best omschrijven als romig, zoet, knapperig en vol. Rua de Belém 84-92

 

Vanaf het Antigua Confeitaria de Belém gaan we terug naar het appartement.
Terug met het openbaar vervoer:
– Buslijn 713, 716, 720, 726, 742, 767
– Tramlijn 15
– Metrohalte Saldanha  (kruising rode en gele lijn).

Adres appartement:
Avenida Duque d’Ávila 131 2º Esquerdo

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.