Nextgen gallery

Voor het opnemen van foto’s in het weblog van mijn kleinzoon Niels maken we gebruiken van WordPress. Ik had al een keer eerder geëxperimenteerd met de plugin NextGEN Gallery. Dat zag er op zich goed uit, maar we zijn het niet gaan gebruiken.
Nu heb ik afgelopen vrijdag de back-up van het weblog uitgetest door deze op de site van onze Geert-Jan te zetten. Bovendien heb ik de update van WordPress kunnen testen dus dat voelt weer een stuk veiliger.

Bij het overzetten van alle data viel mijn oog ook weer op deze plugin en ik dacht ik ga dat nog eens uitzoeken, maar dan ook meteen een beschrijving daarvan maken op mijn nieuwe CMS (Drupal), zodat we het later weer kunnen raadplegen.

Mijn gevoel van de vorige keer dat het toch wel een mooie plugin is werd weer bevestigd en hieronder volgt een korte werkinstructie voor het toevoegen van een nieuwe gallery en deze op te nemen in een post.

Allereerst heb ik een redelijk uitvoerige beschrijving gevonden op deze site: http://dpotter.net/Technical/2008/03/nextgen-gallery-review-introduction/

STAP 1:
In de eerste plaats moet er een gallery worden aangemaakt. Het idee is dat een gallery een verzameling foto’s is behorende bij een bepaalde gebeurtenis, zoals een verjaardag, trouwdag, vakantie etcetera.
Je kunt een gallery aanmaken door eerst een directory met ftp te vullen met een aantal foto’s. Zo heb ik een directory op de pc gemaakt met de foto’s van 25 februari, toen Niels de laatste dag op het dreumesdorp was. Deze map kopieer ik met ftp naar een bepaalde directory op de server.
Je kunt op 4 manieren een nieuw album aanmaken, maar deze manier is eigenlijk het makkelijkst (lijkt me).
Ga naar het menu van de plugin en kies daar de optie Gallery / Afbeeldingen toevoegen. Vervolgens voor Importeer map met afbeeldingen. Dan komt er een invulvak voor het noemen van de betreffende directory op de server. Daar vul je dan natuurlijk de bewuste directorynaam in. Dan klikken op Importeer map.

STAP 2:
Nu is de gallery aangemaakt en kun je menukeuze Gallery beheren aanklikken. Daar staat ie dan inderdaad bij en kun je op de naam klikken (die naam heeft ie gewoon overgenomen van de naam van de map)
Je kunt dan een aantal zaken bekijken en desgewenst aanpassen. Voor de foto’s kun je een omschrijving opnemen en als je klaar bent druk je op bijwerken.

STAP 3:
Nu moet er nog een post aangemaakt worden in de weblog waarin de gallery zal worden getoond. Maak gewoon een post aan en neem ergens in de tekst (bijv onderaan) op gallery=5 tussen rechte haken

That’s all!

Er is nog een mega aantal instellingen die kunnen worden gedaan, maar dit is de basis om een gallery te plaatsen in je weblog.

Je kunt galleries ook bundelen tot albums, maar wat je daar verder mee kunt heb ik (nog) niet uitgezocht.

Dit bericht is geplaatst in ICT. Bookmark de permalink.