Elberoute – Tangermünde

weer: eerst grijs, later bewolkt met af en toe zon, 23 graden, harde zuidenwind
Afstand: 74 km
gemiddelde: 15,3 km/u

Veel zoeken, veel wind

Als we na het wakker worden naar buiten kijken regent het inderdaad, dus de voorspellingen lijken nu dus te kloppen. We beginnen daarom bij het vertrek om tien uur maar eens met de jas aan, al regent het niet meer echt. Lang zal dat echter niet duren. Als Hannie broodjes koopt bedenkt ik me dat we vergeten zijn de bidons te vullen. Aangezien het hotel op slot is vertrekken we maar zonder extra water.
In de ochtend is er meer drukte op straat in Wittenberge en dat geeft een beter gevoel. We verlaten het nare stadje via een nare spoorbrug om over te steken naar de linkeroever, waar we vandaag de hele dag zullen blijven. We willen naar Arneburg en als het dan nog kan naar Tangermünde. De route die we willen volgen is niet de officiële Elberoute, maar een variant. Die is oranje gekleurd op de kaart en niet bewegwijzerd. Vanaf het begin blijkt dat dit voor ons moeilijk te volgen is, ook al doordat het routekaartje vaak verstopt zit onder het regenhoesje. Al meteen aan de overkant staan we al een tijdje te zoeken naar de juiste weg naar Beuster. Die hebben we uiteindelijk gevonden, maar daar aangekomen begint het zoeken opnieuw, naar Unter- en Oberkamps dit keer. Dit kost erg veel tijd en we gebruiken de Garmin om de weg te vinden naar Werben, Dan rijden we over provinciale wegen, maar we komen er tenminste zonder al te veel gezoek. In Werben moet ergens weer de Elberoute beginnen, met routebordjes, dus we besteden enige tijd om dat punt weer op te zoeken. Net als we denken dat het niet meer gaat lukken zien we rechtsaf een zandweg met fietspad ernaast.

Het klaart op, maar nog steeds veel wind

Even later is het zandpad speciaal voor ons zelfs geasfalteerd. Het is vandaag trouwens een prachtige route met veel variatie, Niet die lange dijkwegen van de laatste dagen. In Büttnershof komen we langs een gezellig uitziend cafeetje en wegens een noodzakelijke sanitaire stop nemen we een cappuccino met een stuk gebak. Het is uiterst smaakvol ingericht en vooral de muurschilderingen zijn prachtig.
Even later willen we een stuk afsnijden, maar komen weer op een drukke 70 km weg terecht, waarbij een zeer dreigende grijze lucht op ons af komt, maar we houden het droog. We zijn nu bijna in Arneburg en er is nog genoeg in de tank om door te rijden naar Tangermünde. Daar komen we dan ook rond 16.30 aan via Billberge, Storkau en Hämerten.
Het laatste stuk zwelt de wind aan tot orkaankracht en we kruipen werkelijk het stadje binnen.

Tangermünde

Wat een verschil met de etappeplaats van gisteren. Tangermünde heeft een gezellige binnenstad met een prachtig Rathaus en indrukwekkende stadspoort. Na de dagelijkse douche en wandeling gaan we naar het restaurant waar we gelokt worden door zuurkool met worst voor 4,50, lekker gewoon. Maar we hebben weer niet goed opgelet: dat aanbod geldt maar tot 17:00, dus we moeten iets van de gewone kaart kiezen. Was ook erg lekker, maar niet voor 4,50! Het is een gezellig restaurantje, maar we worden bediend door een niet al te snugger meiske, dat duidelijk nog in de leer is. Enfin, het eten smaakte ons goed en dat is toch het belangrijkste.


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.