Elberoute Schönebeck

weer: bewolkt, soms regen ca 22 graden
afstand: 14,8 km (trein)

Magdeburg Wow!

Ons eerste doel van vandaag is een hotel bespreken verderop in de route. Bij de Tourist Information lukt het om in hotel Sleep & Go in Schönebeck een Doppelzimmer vast te leggen. Vanavond kunnen we daar met de trein naartoe en dat maakt de dag vrij om Magdeburg te gaan verkennen. Van de Tourist Information hebben we een folder met historische stadsrondleiding gekregen in het Nederlands, dus dat is lekker makkelijk.

Historische stadsrondleiding

We kunnen vandaag alle bezienswaardigheden in de binnenstad bekijken, meer tijd zal er niet zijn. We beginnen met de alte markt, waar vandaag inderdaad een marktje aan de gang is. aan de kop van de markt staat het Alte Rathaus met daarvoor de Magdeburger Reiter waarschijnlijk voorstellende keizer Otto I de Grote. Het is wel een replica.
We vervolgen met het standbeeld van Otto von Guericke, een van de belangrijkste natuurwetenschappers van de 17e eeuw, die tevens burgemeester van Magdeburg is geweest. De goede man heeft blijkbaar natuurkunde gestudeerd in Leiden.
De Eisenbartbrunnen herinnert aan de beroemde chirurg Johan Andreas Eisenbart.
De Johanniskirche werd oorspronkelijk gesticht als parochiekerk, waar het standbeeld van Martin Luther nog staat en dat voor het eerst in 941 wordt genoemd. De kerk staat in de Jakobstrasse, die herinnert aan de Jakobs wijk die oorspronkelijk in 1250 werd gebouwd.
We lopen nu een stukje van de Elberoute naar de Wallonerkirche, in 1285 als klooster gesticht die in de 18e eeuw werd gebruikt door gevluchte Waalse protestanten. Vlak daarbij staat de al even indrukwekkende St Petrikerk. Daarna vinden we op de kade van de Elbe een replica van een houten Schiffmühle. Ook aan het water zien we even later Der Fährman met vijf reliëfs die verschillende scenes uit de geschiedenis van Magdeburg voorstellen. In de gigantische Magdeburger Dom komt juist een trouwpartij naar buiten. Ook deze prachtige kerk is in opdracht van Otto I gebouwd.
We zagen nog het Bastion Cleve, het Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen en twee Barokke Herenhuizen, maar het meest gefascineerd waren we door de groene citadel van Magdeburg, een kunstwerk van Friedenreich Hundertwasser. Dat is nog eens wat anders dan het draaiende huis in Tilburg!

Dat was het wel zo’n beetje. Een rustdag met de fiets werd zo een werkdag te voet. We slaan alles in voor morgen en vertrekken met de trein naar Schönebeck, waar hotel Sleep & Go vlak bij het station blijkt te liggen. Dank zij de inlogcodes die ik kreeg in Wittenberge kan ik nog steeds gebruik maken van Internet via een hotspot van T-mobile, zodat de thuisblijvers niet lang hoeven te wachten op het verslag.
Dresden krijgt nog een hele kluif om Magdeburg te overtreffen!


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.