Elberoute – Otterndorf

weer: Bewolkt, fris, regenbuien, 22 graden
afstand: 69 km
gemiddelde: 17

Naar Cuxhaven

Na een luxueus ontbijtbuffet zijn we vandaag om 10 uur reisvaardig. Hannie heeft al lekkere broodjes gehaald bij de bakkerij na het pinnen, wat bij alle hotels tot nu toe gewoon werkt. We willen vandaag eerst naar het beginpunt van de Elberoute, net buiten Cuxhaven rijden en dan vanaf dat punt de route gaan starten. Tot daar was het 42 kilometer, aldus de Garmin die het vandaag weer eens prima doet. Achteraf gezien was het praktisch een rechte weg van Bremerhaven naar Cuxhaven, maar ok. Van dit gedeelte valt weer niet al te veel te vermelden. We rijden op een fietspad langs een soort provinciale weg langs de gebruikelijke steden en dorpen met voor ons onbekende namen Langen, Sievern, Midlum, Kostersweg, Altenwalde en tenslotte dus Cuxhaven. We hebben de wind alweer fors in de rug. Alleen zo’n 15 kilometer voor Cuxhaven gebeurde er toch iets onverwachts, Het landschap begon namelijk een beetje te glooien, zodat we warempel nog moesten klimmen ook en in Altenwalde, vlak voor Cuxhaven zaten we in een heuse afdaling, wat dan weer wel lekker was.

De Elberoute

En zo arriveren we bij het Kugelbake bij Cuxhaven, waar onder aan de duin het eerste routebordje van de Elberoute staat. Als ik probeer een foto van ons tweeën te maken met de timer barst een fikse regenbui los. Het heeft de hele morgen al gedreigd, maar nu komt het er dan echt met bakken uit, zodat het wat teleurstellend begint.
Dan gaat het verder naar Cuxhaven, waar we op een beschut plekje de broodjes opeten en waar we het gelukkig al weer op zien klaren. We gaan verder naar Gruden en Altendorf. De route loopt nu aan de binnenkant van de dijk, zodat we langs de zee/monding van de Elbe fietsen tot aan Otterndorf. Daar betrekt de lucht weer en we besluiten dat we vandaag niet verder zullen gaan. Vanmorgen bij het zoeken naar een hotel op internet was alles bezet, dus we gaan het maar even vragen bij de toeristen informatie bij het Rathaus. De meeste zijn inderdaad vol, maar hotel China Park heeft nog kamers en omdat er niks mis is met de kamer nemen we die. De Chinese vrouw van de eigenaar spreekt Nederlands, want ze heeft twintig jaar in Nuland gewoond. Het klinkt een beetje raar in deze contreien als ze zegt: “Fiets wel op slot zetten hé”.
Het zoeken naar een supermarkt eindigt al snel, want pal tegenover het hotel vinden we de grootste supermarkt die we in lange tijd gezien hebben en waar het assortiment gigantisch is.
Even later zoeken we een restaurantje. Het blijkt hier erg toeristisch te zijn, want in deze Marktstraat is de helft van de huizen of hotel of restaurant. We eten een heerlijke kipschnitzel en dan maar terug naar ons hotel, waar we vanavond ons eerste potje yahtzee hebben gespeeld. Ondanks de 9 yahtzees van Hannie tegen de 4 van Will is Will de glorieuze winnaar van dit eerste potje. (en dat komt doordat Hannie maar 3 carré’s heeft weten te noteren!)


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.