Elberoute – Nijmegen

weer: stralend, 28 graden
afstand: 82 km
gemiddelde: 17,3

Het vertrek

Gisteren was onze eerste vakantiedag. Toen hebben we alles klaargelegd en in de fietstassen gestopt. Ons doel was om een uur of tien ’s avonds startklaar te zijn en niet zoals andere jaren vol stress ver na middernacht. En dat is ons wonderwel gelukt! Iets na tienen konden we aan de borrel en op tijd naar bed. Ook de nachtrust was voor onze doen niet slecht en om 10 uur zaten we dan ook al lang startklaar te wachten op de uitzwaaiers. Rob zou met Niels komen en ook Jan en Ria zouden even langs komen. Toen die er dan eindelijk waren kon er snel een foto worden geschoten, waar Niels niet op wou (dan ga je maar huilend op de foto zei Rob laconiek), en kon de tocht beginnen. Toen Jan hoorde dat we in Deventer zouden slapen zei hij: “Dan moet je ons Marie-José bellen. Vindt ze leuk”.
Wij gaan vandaag via den Bosch naar Nijmegen en dat is heus niet voor het eerst, dus je zou zeggen dat er routineus de goede kant op zou kunnen worden gegaan. Niets is minder waar, want al op de allereerste afslag gingen we verkeerd. Bij de rotonde in de van Voorst tot Voorstlaan moesten we eigenlijk linksaf, maar uit de macht der gewoonte gingen we rechtsaf en naar de Bredaseweg, terwijl we eigenlijk naar het Wilhelminakanaal hadden gemoeten. Nog voor we goed en wel vertrokken waren, waren we dus al een paar kilometer aan het omrijden.
Het was prachtig weer, maar in Vught werd de lucht plotseling donker en begon het kort, maar hard te regenen. Tijd voor de jas, maar gelukkig kon die voor we den Bosch uitreden al weer uit.
Via den Bosch en Rosmalen kwamen we op een kruising van wegen. Mijn Garmin Edge 705 (waarover later meer) kon ons hier niet van dienst zijn en Nijmegen op de fiets werd rechtsaf aangegeven, terwijl wij in eerdere tochten door Oss waren gereden. We besloten de fietsbordjes te volgen. Lange tijd leek dat toch een omweg, maar uiteindelijk kregen we het gevoel dat dit toch korter was dan de voorgaande routes. Al met al was 82 kilometer op deze snikhete dag meer dan genoeg voor ons.

Vrienden op de fiets

Onze tocht volgt de Elbe route van Cuxhaven in het uiterste noordoosten van Duitsland naar Dresden. De eerste dagen moeten we dus van Tilburg naar Cuxhaven zien te komen. Wij zijn al zeker tien jaar lid van Vrienden op de fiets, maar afgezien van één teleurstellende gelegenheid hebben we nog geen gebruik gemaakt van de overnachtingsadressen. We hebben besloten dat voor de dagen tot Cuxhaven deze keer toch eens te gaan proberen. De eerste keer zit je driftig in dat boekje te bladeren op zoek naar aanknopingspunten voor een goed adres, maar je hebt geen enkel houvast en uiteindelijk kies je zomaar wat. Het adres in Nijmegen heeft 4 kamers beschikbaar en wij krijgen een kleine kamer met tweepersoons bed toegewezen. Het bed is prima en er is zelfs een televisie op de kamer. Wim, onze gastheer heeft een tip voor een prima eetcafé op loopafstand en als we ons opgefrist hebben, gaan we dat dan ook maar eens uitproberen. Het tentje met de naam Klinkklaar is inderdaad een goed adres en na het eten wandelen we weer terug naar ons tijdelijke thuis in Nijmegen. Wim nodigt ons uit voor een kopje koffie en ook buurman John meldt zich. Daarna zoeken we rond 10 uur ons bed maar eens op. Wim beschikt helaas niet over wifi, dus ik kan mijn verslag vandaag niet op internet zetten.


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.