Elberoute – Naar huis

Het zit er op

Aan alles komt een eind en vandaag gaan we met de trein terug van Dresden naar Tilburg. Eergisteren hebben we al navraag gedaan bij de Deutsche Bahn naar de mogelijkheden en in het weekend kun je een familiekaartje kopen à 36 euro, waar je met maximaal 5 personen heel Duitsland kunt doorkruisen. Voor 4,50 per fiets mogen die ook met de trein mee, zodat we voor 45 euro naar Venlo kunnen. Later ontdekten we op het station een kaartjesautomaat, waarmee ook reisinformatie kan worden afgedrukt (eat your heart out NS), een goede dienstverlening.
Onze reis kon op een aantal verschillende manieren worden gedaan, maar om zeker te spelen en weinig te hoeven overstappen kozen we voor de variant, waarbij we al om 07.20 moeten vertrekken. Om 06.15 gaat de wekker en alle klaarstaande bepakking wordt verder gesloten, de fietsen worden beladen en om 06.45 fietsen we door Dresden op weg naar het Centraal Station. Punktlich om 07.20 vertrekt dan onze trein naar Leipzig. In loop van de dag stappen we dan nog over in Halle, Kassel en Hagen alvorens we Venlo bereiken voor de laatste overstap. Tot aan Kassel verloopt de tocht in rustige treinen, maar vlak voor we in Kassel arriveren stapt een grote groep fietsers in, die hun fietsen voor de onze zetten. In Kassel moeten we volgens onze routeplanning twee uur wachten op de volgende trein, dus we hebben geen haast. Hadden we dat maar wel gehad, want als wij om 13.53 aankomen hadden we de trein naar Hagen van 13.58 misschien nog kunnen halen. Nu hebben we dus een beetje door Kassel gedwaald, een ijsje gescoord en gewacht tot het 15.58 werd. In de stationshal worden we regelmatig lastig gevallen door studenten die gratis met ons familiekaartje mee willen reizen. Eindelijk komt onze trein en deze is veel drukker dan tot dan toe. Pas in station Brilon verlaten veel mensen de trein zodat we rustiger kunnen zitten en de fietsen beter kunnen neerzetten.
In station Hagen is het een drukte van belang. Er staan voetbalsupporters, maar die nemen een andere trein en er staat een groep jongemannen, die bezig zijn met een vrijgezellenfeest. Het slachtoffer heet Norbert, zoals op hun shirtjes te lezen staat. Dan arriveert nog een grote groep fietsers, die ook met onze trein mee moeten, maar omdat zij er in Wuppertal weer uit moeten, kunnen wij onze fietsen het beste als eerste in de trein zetten.
Eenmaal op weg is het een herrie in de coupé waarin ook de vrienden van Norbert met een grote bak bier zijn gaan zitten. Norbert moet proberen om rozen te verkopen aan de treinpassagiers, maar hij heeft niet veel succes. In Wuppertal stappen de fietsers uit, met wie we nog even hebben zitten kletsen en in Düsseldorf gaan Norbert en zijn vrienden van boord en hebben wij weer rust. Tegen 21.00 komen we aan in Venlo, waar Hannie de treinkaartjes voor Tilburg koopt en ik de fietsen de trein inrijd.
Om 22:20 komen we aan in Tilburg en fietsen het laatste stukje naar huis, waar we om 22:45 een sms’je sturen aan de kinderen dat we weer thuis zijn. Het zit erop, maar het was weer fantastisch en we broeden al op plannen voor volgend jaar.


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.