Elberoute – Hamburg

weer: wisselvallig, veel wind, soms zware bui, fris < 20 graden afstand: 61 km
gemiddelde: 16

Korte etappe

Als we naar het ontbijt gaan is het koud en de lucht is grijs. Kortom het ziet er niet goed uit. De ontbijtzaal van dit hotel heeft een glazen dak en zo nu en dan kijken we naar boven en zien gelukkig steeds meer blauw tussen het grijs verschijnen. Na het ontbijt is het weliswaar nog wel koud, maar helemaal open getrokken. We maken ons daarom snel verder klaar voor een relatief korte etappe, van ca 50 kilometer naar Hamburg.

Eerst even naar Stade

Maar eerst moeten we nog even naar de Altstadt van Stade, want dat viel gisterenavond letterlijk in het water. Volgens ons boekje is het historische centrum van Stade het hoogtepunt van het gedeelte Cuxhaven – Hamburg. Het stadje heeft een rijke historie met herinneringen aan Zweedse overheersing en Hollandse waterbouwkunde. Daarom willen we niet weggaan zonder daar nog even rondgekeken te hebben. We fietsen rustig door de pittoreske straatjes, schieten wat foto’s (zie album bij etappe Hamburg), maar dan gaan we toch richting Hamburg.

Route langs fruitteelt

Volgens het boekje heeft het gebied tussen Stade en Hamburg het grootste aaneengesloten fruitteelt van Noord-Europa. En inderdaad passeren we uitgestrekte boomgaarden met appels, peren en pruimen. regelmatig komen we langs kraampjes waar verse vruchten worden verkocht.

Steinkirchen en Mittelnkirchen

Vanuit Stade passeren we Melau, Hollern, Twielenfleth, Siebenhöfen en Mojenhörn, rijdend vlak langs de Elbe. In Grünendeich kunnen we eventueel een stukje afsnijden, maar in deze korte etappe doen we dat maar niet en we rijden op een smal dijkweggetje over Steinkirchen en Mittelnkirchen naar Jork en Borstel. We zien de havenkranen van Hamburg nu al in de verte staan. Via Cranz en Neuenfelden komen we in Finkenwerder op een groot schiereiland in de Elbe. Daar fietsend zien we het weer in rap tempo verslechteren en we moeten een schuilplaats zien te vinden. We moeten met het veer oversteken en net als we in een soort bushokje zitten te wachten op de boot barst er een geweldig noodweer los. Het hokje stroomt onmiddellijk vol met mensen, waarvan er een aantal informeert naar de tocht die wij aan het maken zijn. Om 14.17 vertrekt het veer naar de overkant. De kapitein brult tegen ons dat we met de fietsen naar het achterdek moeten en ik zeg: “dat had je ook wel wat vriendelijker kunnen vragen.” Aan de overkant aangekomen gaat de massa weer van de boot af en we horen de kapitein nu brullen tegen een meisje. Als we honderd meter verder zijn horen we hem nog.

Zoeken naar een hotel
Het regent nog steeds als we door Hamburg fietsen naar hotel Ibis. Daar aangekomen blijkt deze aan de rand van de Reeperbahn te staan en dat vinden we bij nader inzien toch maar niks. Not to worry, Hannie kent nog wel wat hotels hier vanwege meerdere werkbezoeken voor Otto. We rijden naar het Junges hotel, maar daar kost een kamer 108 euro en dat is te gortig. Dus gaan we hotel in en uit en vlak bij Hauptbahnhof Nord vinden we een Novumhotel met kamer voor 69 euro, inclusief gratis Internet en ontbijt.

Standjes aan de Alster
Het is al ver in de middag en de geplande 50 km zijn er 60 geworden. We frissen ons op en gaan naar een restaurantje. Daarna gaan we naar de binnen Alster waar rondom het water talloze standjes staan met eten, veel eten, drinken en live muziek. Het is er gezellig druk en gelukkig is het droog. We lopen het helemaal rond en doen er dan de pannen op voor vandaag. We gaan terug naar het hotel, werken het verslag bij en doen nog een potje yahtzee. Tussenstand Hannie – Will: 1 – 2


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.