Elberoute – Dresden

weer: warm en zonnig, 26 graden, matige zo wind
afstand: 65 km
gemiddeld: 16,5 km/u

De laatste loodjes

We bewaren goede herinneringen aan hotel Sachsen in Riesa. Het was een mooie kamer voor niet te duur, het eten was uitstekend, maar vooral de bediening was uitermate vriendelijk. Zoek je iets in Riesa, ga dan zeker naar dit hotel.
Bij het verlaten van de stad gaan we eerst nog even langs het gezellige marktplein voor een foto van het Rathaus. Op het plein staat ook een soort boom met allemaal schilden van diverse beroepen, geschonken door gildes aan de stad.
We maken ons op voor een redelijk korte, maar belangrijke etappe, want vandaag gaan we het einddoel van onze fietstocht bereiken. Dresden is nog maar een kleine 50 kilometer hier vandaan. Na Riesa komen we door Leutewitz en Schänitz. Langzaam maar zeker begint het landschap te veranderen. We hebben ruim twee weken door vlak, hooguit golvend landschap gereden, maar links en rechts van de Elbe zien we nu heuvellandschap verschijnen. Zolang de route vlak langs de rivier blijft, rijden we vlak, maar als we de rivier moeten verlaten, is het gelijk een paar keer klimmen geblazen. Bij Niederlommatzsch nemen we per ongeluk een verkeerd wegje en moeten gelijk een heuveltje over, waarna we gelukkig wel weer op de goede route uitkomen. Daarna volgt een prachtig nieuw fietspad tot aan Meissen vlak langs de Elbe.

Meissen

Bij Meissen nemen we de eerste brug over de Elbe en komen daardoor niet in Altstadt. We pauzeren op een bankje aan de rechteroever met een prachtig uitzicht op de Dom van Meissen. Meissen is een duizendjaar oude stad met veel prachtige gebouwen, maar vooral ook bekend vanwege het porselein met het merkteken van de “Blauen Schwerter”. Het is inmiddels ook erg druk geworden met fietsverkeer op de Elberoute. Na Meissen blijft het fietspad vlak langs de Elbe lopen, af en toe hinderlijk onderbroken door een strookje kinderkopjes. Het gebied waar we nu doorheen rijden is het wijnbouwgebied Sachsische Weinstrasse. We komen dan door Radebeul en als we daar het routekaartje omslaan komen we bij het kaartje waarop Dresden staat.

Dresden

Het eind wat betreft het fietsen is in zicht! We rijden wat later dan echt Dresden binnen en de eerste indruk rijdend langs de Elbe met uitzicht op de Alte Stadt is werkelijk overweldigend. We gaan op zoek naar de Tourist Information, waar we een Ferienwohnung kunnen boeken voor drie dagen aan de Altenbergerstrasse 9, een kilometer of vier hier vandaan. Met behulp van de Garmin vinden we dat gemakkelijk en het blijkt een prachtig driehoog herenhuis te zijn, waarvan wij de komende dagen de kelderverdieping mogen gaan gebruiken. Er waren nog wat probleempjes met het schoonmaken, maar na de boodschappen kunnen we er dan toch in. Het ziet er prima uit en we mogen zelfs de wifi van de eigenaar gebruiken, zodat ook Internet beschikbaar is. We zullen het hier wel kunnen rooien.


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.