Elberoute – Dresden-Neustadt

Stadswandeling Dresden-Neustadt

De stadswandeling door de Neustadt van Dresden begint bij de Augustusbrücke. Vandaar slaan we linksaf en lopen naar het Japanse Paleis, waar momenteel het Volkenkundemuseum is gevestigd. We wandelen dan de Königsstrasse in en komen langs de Dreikönigskirche, waar binnen een repetitie bezig is van een muziekensemble met oude instrumenten en zang. Daar hebben we even van kunnen genieten. Tegenover de kerk staat de Neustädter Markthalle, die gebruikt wordt als attractief shopping center. In de Hauptstrasse even verderop is de ingang naar het Societätstheater, waarbinnen diverse galeries waren met redelijk betaalbare kunst. Omdat wij met de fiets in Dresden waren, konden we dat niet meenemen, anders hadden we mogelijk wel iets gekocht. Aan het einde van de Haupststrasse staat de Goldene Reiter, het bekende ruiterstandbeeld van August der Starke uit 1736. Vervolgens lopen we weer terug door de gezellige Hauptstrasse naar de Albertplatz, waar een gedenkteken is geplaatst voor de schrijver Erich Kästner die hier vlakbij geboren is. We slenteren vervolgens door wat straatjes in de Neustadt en komen dan bij Pfund’s Mölkerei, de “mooiste zuivelwinkel ter wereld” enerzijds wegens het bijzondere interieur, anderzijds wegens het rijke kaasassortiment. De winkel staat vermeld in het Guinness Book Of Records. Wij hadden de pech dat een bus van de stadsrondrit er net een lading toeristen had uitgespuugd zodat het hier erg druk was. Via de oever van de Elbe lopen we dan terug naar de Augustusbrücke, het einde van de wandeling.

Schloss Pilnitz.

De dagkaart geeft recht op bestemmingen binnen tariefzone Dresden. Slot Pillnitz, een groot barok kasteel aan de oever van de Elbe, zo’n 10 km ten westen van Dresden kan zelfs met deze kaart worden bereikt, dus gingen we met tram en bus daarheen.
Het park werd rond 1780 als Engelse tuin rond het slot aangelegd, waarin veel verschillende planten (met informatie) zijn te bewonderen.
Het bezit met de oorspronkelijke slotgebouwen is nog al eens van eigenaar veranderd. In 1694 verwierf koning Johann Georg IV het slot en schonk het aan zijn maitresse. Later trok August de Sterke in het optrekje en hij gaf het aan zijn geliefde, Gravin Cosel – tot deze in ongenade viel. Daarna liet August de Sterke het slot met groot vertoon aanpassen – voor zijn spectaculaire Tuin- en Waterspelen.


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.