Elberoute – Dresden-Altstadt

Buschauffeur, zo kan het ook
We hebben een studie gemaakt om de voor ons meest geschikte kaart voor het openbaar vervoer uit te kiezen. Eerst dachten we dat een stadskaart voor 48 uur à 23 euro p.p. het beste zou zijn, maar er is ook een familiekaart tot 5 personen, waarmee je tot de volgende ochtend 04.00 uur alle openbaar vervoer in tariefzone Dresden kunt gebruiken en die kost maar 6,50 euro. Door deze voor iedere dag eentje te kopen hebben we dus flink kunnen besparen. Dat was de theorie, maar voor de zekerheid wilden we dit toch nog even checken. Op zoek naar de tram kwamen we een stilstaande bus tegen. Hannie vroeg de chauffeur of onze redenering klopte en dat bevestigde de chauffeur. Even later trok hij op en vroeg waar we heen wilden. Hij liet ons instappen om mee te kunnen rijden naar de tramhalte, verkocht ons de eerste dagkaart en hielp ons op weg in het openbaar vervoer van Dresden. Zo kan het dus ook!

Stadwandeling Dresden-Altstadt

Via de Tourist Information hebben we een folder gekregen waarin twee stadswandelingen worden beschreven. Vandaag staat de eerste op het programma, namelijk door Dresden Altstadt op de linkeroever van de Elbe.

Het vertrekpunt van de stadswandeling is het Rathaus van Dresden.

Slechts enkele passen verderop staat de Kreuzkirche, waarvan volgens onze folder de klokkentoren een mooi uitzicht biedt op de stad. Hoewel ik een hekel heb aan entree betalen voor een kerk tel ik de 2,50 euro neer en klim naar boven. Het is een hele klim en boven moet ik dan ook even uitpuffen. Tot mijn verbazing zie ik een mevrouw die misschien wel net zo oud is als mijn moeder en volgens mij was er geen lift. Ik heb maar niet gevraagd hoe zij boven gekomen is. Het uitzicht valt me wat tegen, maar ik maak een paar foto’s en klim weer omlaag. Als we de kerk verlaten komen we op de Altmarkt, het oudste en grootste plein van de stad, waar regelmatig markten worden gehouden. Ook nu staan er kraampjes en wat kermisattracties voor kinderen.
Via de Wilsdurferstrasse, die extra breed is aangelegd omdat de DDR planologen daar ook militaire parades wilden houden, bereiken we een groot plein met de beroemde Frauenkirche met de karakteristieke koepel, die om zijn vorm ook wel de “stenen klok” wordt genoemd. De kerk is in de allesverzengende vuurzee bij de geallieerde actie van februari 1945 volledig verwoest, maar inmiddels dus gerestaureerd. Het is hier erg druk met toeristen. Achter de kerk ligt nog een brokstuk van de ruine. Via een klein straatje vol met eetgelegenheden bereiken we Elbedijk, waar de zogenaamde Brülsche terrassen zijn aangelegd. Op de terrassen, ook wel “balkon van Europa” genoemd, kan gezellig worden gewandeld en er is een prachtig uitzicht over de Augustusbrücke en de Elbe met haar historische raderboten.
Via het plein met standbeeld van koning Johann komen we bij het beroemdste bouwwerk van Dresden de Zwinger met het door zandstenen vrouwenfiguren omgeven Nymphenbad en een van ’s werelds belangrijkste porseleinverzamelingen. We doen veel moeite om een leuke foto te maken van de gouden kroon aan de zijkant van de Zwinger. De wandeling door de Augustusstrasse is een reis door de geschiedenis van Saksen. De 10 meter lange Fürstenzug, bestaande uit 24.000 tegels van porselein uit Meissen laat alle saksische heersers van 1123 tot 1904 zien. Even later eindigt deze wandeling waar hij begonnen is: op de Altmarkt.
Na “thuis” gegeten te hebben gaan we nog even terug naar de Altstadt om een idee te krijgen van Dresden in het donker. Erg spectaculair was dat verder niet. Wat wel erg opvalt is het grote aantal vogels (meeuwen) die in het donker boven de stad vliegen in grote zwermen.


Dit bericht is geplaatst in Fietsvakantie. Bookmark de permalink.